Vakre stavkirker og bygdetun i Numedal

Benytt sommeren til å oppleve fantastisk dekorerte stavkirker og vakre bygdetun i Numedal. SvingOm har satt sammen et reiseforslag for deg som vil oppleve de fire stavkirkene og middelalderhistorien i dalen. Her føles det nesten som om tiden har stått stille, så ta deg god tid til å nyte detaljene og de flotte omgivelsene.

Uvdal stavkirke

Numedal kaller seg ofte Middelalderdalen, det er fordi det er her det er flest bevarte bygninger i tre, helt fra tiden før svartedauden. Vi er så heldige å ha 4 stavkirker fra denne perioden, i Uvdal, Nore, Rollag og Flesberg. En tur gjennom dalen er som å kjøre gjennom et levende museum, med mange flotte og godt bevarte gårder, stabbur bygdemuseum og selvsagt stavkirker.

De tre stavkirkene i Rollag, Nore og Uvdal har en fargerik og fantasifull dekor, som kanskje minner mest om heldekkende tatoveringer. Lukten av tjerebrent tre og de grove materialene gjør dette til en opplevelse for alle sansene. En særegen verden av utskjæringer med dragehoder og ormer, kongemonogram og krusifikser.

Turforslag for kort eller lang helg

Dag 1: Lampeland

Fra Kongsberg følger du FV 40 / Numedalsveien i retning Geilo til Lampeland sentrum for første stopp og overnatting.

Start turen med deilig middag og overnatting på Lampeland hotell. Ta kontakt med hotellet på forhånd og bestill en middag med lokale smaker.

Dag 2: Flesberg stavkirke, Dåsettunet, Rollag stavkirke og bygdetunet

Stavkirken i Flesberg og Dåsettunet er absolutt verdt et besøk. Ta en avstikker opp til Dåsettunet, som er en gammel flott og stor Flesberggård hvor de gamle bygningene er bevart og satt i stand akkurat slik den har vært i generasjoner. Dåsettunet regnes som en av de eldste gårdene i bygda, den ble kanskje ryddet en gang i vikingetida, og skal ha vært en seter under Flesberg prestegård.

Her kan du også ta turen rundt Dåset Skogssti hvor det er 10 poster med interessant informasjon om skog, natur og kultur. Turen går langs stille skogsbilveier og stier og er på ca 2,5 km. Det er benker underveis så ta med termos og nyt naturen.

Foto: SvingOm. På Dåsettunet hersker historie, ro og idyll i de gamle slitte tømmerveggene.

Flesberg stavkirke

Flesberg kirke ser ikke lenger ut som en stavkirke, som på maleriet under, men den er vakker med mørkebrunt panel og rødt tårn. Kirkegården er omkranset av et gjerde av store gamle steinheller med ringer i for å tjore hestene når storfolket kom til kirken. Ta deg tid til å gå rundt kirken, se på de gamle jernkorsene og gravsteinene og gå tett på kirken slik at du kan studere dekoren på det vakre røde tårnet.

Flesberg stavkirke. Foto: Hans Arne Økland

Flesberg stavkirke. Foto: Hans Arne Økland

Rollag stavkirke og bygdetun

Neste stopp er Rollag og vi anbefaler å ta en liten svingom over Numedalslågen til vestsiden, og kjøre på de smale veiene i det vakre kulturlandskapet og gårdene til veien møter FV 40 ved Djupdal. Der følger du fylkesveien videre til første avkjøring mot Rollag sentrum og følg østsiden av Numedalslågen til Rollag Bygdetun og Rollag stavkirke.

Rollag stavkirke

Ligger idyllisk til på en høyde opp over Numedalslågen med Rollag prestegård og Bygdetun som nærmeste naboer. Kirken er en liten, vindskjev og vakker. På innsiden er dekoren nærmest som et fruktfatet av eksotisk frukt som symboliserer nyskapelsen og paradisets frukter. Det måtte var nok eksotiske motiv for datidens numedøler.

Rollag stavkirke. Foto: Hans Arne Økland.

Rollag stavkirke. Foto: Hans Arne Økland.

Rollag bygdetun

Bygdetunet ligger vis a vis Rollag stavkirke, og er en samling gamle bygninger på en idyllisk stor plass med benker og bord. Kjøp med deg den lokale spesialiteten, kling (lefse) fra Joker Rollag (om du kommer sørfra), Extra Veggli eller Kirkebygda Produkter i Rødberg (om du kommer fra nord). For de som har lyst til å leke er det en stor domphuske til glede for barn og voksne.

Foto: SvingOm

Veggli Vertshus - vil du overnatte i en togvogn?

På Veggli Vertshus har de både mat, husrom og utleie av dresin. Er dere en gruppe på 10 eller flere kan dere leie et eget tog, som står på sporet bak vertshuset. Her kan dere få maten servert i spisevognen til det gamle nostalgiske togsettet. Her er det også hyggelige nyoppussede rom i 2. etg. over vertshuset.

Dag 3: Nore stavkirke og Nore og Uvdal Bygdetun og Uvdal stavkirke

Hvis du ikke har prøvd å sykle dresin, bør du benytte anledningen til å sykle til Nore stavkirke. Numedalsbanen er Norges lengste fredede kulturminne og byr på spennende opplevelse gjennom mørke tuneller, frodig landskap og langs vakre fjorder. Du kan leie dresin fra Veggli Vertshus og sykle til Nore Stavkirke som ligger rett før Norefjord stasjon, en drøy times sykling fra Veggli. Velger du å ta bilen anbefaler vi idylliske sideveger, fra Veggli sentrum tar du av opp mot Veggli kirke og tar av Kallerudvegen og følger skiltingen til Nasjonal sykkerute 5 videre ut på FV 40 i 1 km og så krysser over Åsly bru, den turkise brua som er et landemerke med den spesielle konstruksjonen og de bratte fjellene på hver side. Følg veien videre et par km til du kommer til Nore stavkirke på høyre hånd.

Nore stavkirke

Nore stavkirke ligger flott til langs den idylliske FV 116 med vakker utsikt til Frygnefjorden. Kirken er en liten perle, med den helt spesielle fargespillet i det brunsorte treverket ute og fargerikt dekorert inne. Her er det spennende detaljer, særlig på prekestol og maleriene av apostlene.

Nore Stavkirke. Foto: SvingOm

Nore Stavkirke. Foto: SvingOm

Nore stavkirke. Foto: SvingOm

Uvdal stavkirke

Denne stavkirken er kjent for den vakre dekoren. Den inspirerte Harriet Backer (1845 - 1932), hun tilbrakte seks sommere i Uvdal for å male, det mest kjente bildet er Interiør fra Uvdal stavkirke (1909). Interiøret er en eksplosjon av farger og mønstre, det er lett å bli overveldet for det er dekor over alt.

Uvdal stavkirke ligger på Nore og Uvdal bygdetun.

Uvdal stavkirke og Nore og Uvdal bygdetun. Foto: Hans Arne Økland

Uvdal stavkirke og Nore og Uvdal bygdetun. Foto: Hans Arne Økland

Mange motorsyklister er begeistret for veiene i Numedal, de flotte svingene og kurvene egner seg veldig godt for tur med motorsykkel.

Camp Uvdal - overnatt i en hyggelig hytte

Kun 5 minuter fra Nore og Uvdal Bygdetun kan du overnatte enten i hyggelige hytter, telt eller bobil på Camp Uvdal . Etter å ha opplevd mye kultur, kirker og middelalder kan det være godt å bruke kroppen litt i den nye aktivitetsparken over brua på andre siden av campen, eller en padletur i kano. Hjemmelaget pizza kan serveres ute ved bålplassen eller inne i hytta som har sengeplass til 5, og frokost og kaffe smaker nydelig etter et friskt morgenbad i Uvdalsåe.

Sving innom Kirkebygda Produkter på Rødberg

På veien anbefaler vi et stopp hos Kirkebygda Produkter på Rødberg som bla. har laget en vakker sere som heter Uvdalsrosa med tekstiler, glass og servise. Mønsteret er inspirert av den vakre blå og røde rosedekoren i Uvdal stavkirke. Du finner også et stort utvalg lokalmat som kling fra Uvdalsleiven Tradisjonsbakst og verdens beste brunost fra Stordalen Gardsbruk i Tinn.

Uvdalsrosa har 10 års jubileum i år. Foto: Kirkebygda Produkter

Dekoren på Uvdalsrosa servise og tekstiler er inspirert av maleriene i Uvdal stavkirke. Foto: Kirkebygda Produkter

Åpningstider sommeren 2022

Flesberg stavkirke:

Åpen alle dager i hele juli fra kl. 12.00-17.00.
Kirken er stengt 22. juli pga. konsert.

Flesberg bydemuseum, Dåsettunet:

Åpent 24.-31. juli med åpningstid 24. juli kl. 12.00-15.30 og 25.-31. juli kl. 12.00-16.00.

På Dåsettunet er det gratis inngang og enkel servering. NB! Kun kontant betaling pga. manglende internettdekning.

Rollag stavkrike:

Åpen hver dag fra 20. juni til 14. august kl. 11-17.

Rollag bygdetun:

Åpent 25. juni - 14. august 2022 hver onsdag, fredag, lørdag og søndag kl. 11.00-16.00.

Under Middelalderuka 22.-30. juli er det åpent hver dag kl. 11.00-16.00

Nore stavkrike:

Åpent hver dag 14. juni til 14. august fra 10-18.

Uvdal Stavkirke og Uvdal Bygdetun:

Åpent hver dag fra 1. juni til 1. september fra 10-18.

Forrige
Forrige

Velkommen til dåp av kunstverket 225 på Numedalsbanen

Neste
Neste

Hurra for byggeskikkpris til Å Camp