Salige Sykkelturer

Nå har vi i SvingOm akkurat levert rapport til Buskerud fylkeskommune på Salige Sykkelturer, og er i innspurten med en ny søknad om midler til å fortsette arbeidet med å gjøre regionen til et attraktivt reisemål for tursykling.

Salige Sykkelturer når veien er målet

Salige Sykkelturer er sykkelturer i vakre kulturlandskap, langs stille veier, i dype skoger og over høyfjellet. Turer med utsikt og innsikt. Turer som tar deg tett på kultur, fem stavkirker, idylliske grender, kulturminner, bygdetun, kunstnerhjem og til Blaafarveværeket og Norsk Bergverksmuseum. Turer langs Numedalslågen, til bortgjemte badekulper i Tessungåi, fine fjellvann på Imingfjell, middelaldergården på Bolkesjø, den gamle seterdalen i Smådøl, Håvardsrud Seterliv, gjennom Trillemarka til den gamle skysstasjonen Eggdal Borgerstue og på et nettverk av grusveier gjennom tømmerskogene i Flesberg. Det er Salige Sykkelturer som kan kombineres med rafting, dresinsykling, fotturer eller aktiviteter på Sandviken Camping og Camp Uvdal. Det er rett og slett sykkelturer som gjør deg salig og lykkelig. Turer der du kan kjenne svetten skumme eller cruise gjennom landskapet på elsykkel, gjerne leid på Friluftsbua i Lampeland.

Kan Salige Sykkelturer sette regionen på kartet?

Det tror vi. I søknaden vi jobber med, er det 30 prosjektdeltakere fra Numedal, Tinn Austbygd, Sigdal, Åmot, Kongsberg og Notodden, i tillegg til SvingOm. Elsykkelen har åpnet et helt nytt marked. Krevende sykkelturer er tilgjengelig for en mye større gruppe, det er stadig flere som bruker sykkelen i hverdagen, og både sykkelturer og sykkelferier blir mer populært. Unge og eldre bruker sykkelen til å være i aktivitet, dra på oppdagelsesferd og komme tett på stedene de besøker. I Hallingdal, Trysil og flere andre satser de stort på stisykling og mountainbike, det bidrar til å gjøre Norge stadig mer attraktivt som reisemål for folk som vil sykle.

Tursykling er den absolutt største målgruppen av syklister. De bruker gjerne sykkelen, der andre bruker bil eller bobil. De vil besøke kulturattraksjoner, smake lokalmat, gå på fotturer, møte mennesker og bli bedre kjent med stedene de besøker. Det mener vi at vi har gode forutsetninger for å kunne levere på.

Hva skal til for at sykkelturene blir salige?

Vi jobber sammen på tvers av kommunegrenser for å gjøre området syklistvennlig. Vi skal få på plass sikker sykkelparkering, slik at syklistene ikke trenger å bekymre seg for at den dyre sykkelen blir stjålet, fortelle om alle som mer enn gjerne lar deg lade batteriet, ha sykkelverktøy tilgjengelig, gjøre det mulig å vaske og spyle sykkelen langs rutene, tilby oss å oppbevare verdisaker mens de kan nyte severdigheter eller ta seg en fottur, informere om hvor de kan parkere, ta med sykkelen på bussen, vaske klær, kjøpe mat, dele kart og inspirasjon til alt de kan se, gjøre og oppleve om de velger å legge turen akkurat hit.

Kanskje aller viktigst; vi skal jobbe for å få på plass ruter som i størst mulig grad går utenom de trafikkerte veiene gjennom dalførene. Det betyr at vi skal teste ut småveier, gjenoppdage gamle ferdselsårer, som gikk over marka og fjellet og knyttet dalførene sammen, og gjøre det vi kan for å holde syklistene utenfor trafikken i størst mulig grad.

Vi ønsker å samarbeide enda mer med lokale sykkelentusiaster, slik at syklistene får de beste rådene fra lokalkjente syklister, og ta initiativ til samarbeid med grunneiere og kommuner for å gjør området mer egnet for sykling til glede for innbyggere, fritidsbeboere og besøkende. Det betyr også at vi kan bidra til å styre ferdselen utenom steder og områder der vi ikke ønsker at folk skal sykle.

Salige Sykkelturer - en suksesshistorie?

I første del av arbeidet har vi fått på plass et godt knippe med sykkelturer i hele regionen, og interessen øker dess flere ruter vi får på plass. Stadig flere oppdager sykkelrutene via søk på Google, vi deler i sosial medier og markedsfører i det små mot målgrupper som er interessert i tursykling, med de begrensede ressursene vi har tilgjengelig.

Nå krysser vi fingrene og venter i spenning på svar fra Buskerud fylkeskommune. Får vi midler til å fortsett prosjektet, skal vi jobbe videre med å få på plass flere sykkelruter, et bredere tilbud av syklistvennlige tjenester og tilrettelegging, testmarkedsføring i Tyskland og Nederland og ikke minst; jobbe sammen for å sette området på kartet som et attraktivt reisemål for tursykling. Vi er overbevist om at det vil skape ringvirkninger for lokalt næringsliv, andre former for turisme og gjøre området enda mer attraktivt for fritidsbeboere og innbyggere.

Har du tips til spennende sykkelopplevelser? Da vil vi gjerne høre fra deg.

Et godt sted å sykle er et godt sted å bo.

Neste
Neste

Heilfeit brun geitost Tinntradisjon