Seterprisen 2022 til Ingebjørg Håvardsrud og Håvardsrud Seterliv

Ingebjørg Håvardsrud mottar seterprisen av styreleder i Norsk  seterkultur Siv Beate Eggen

Ingebjørg Håvardsrud mottar seterprisen 2022 av styreleder i Norsk seterkultur Siv Beate Eggen (Foto: Norsk seterkultur)

Det er mange gode grunner til å besøke Håvardsrud Seterliv. 27. mars fikk Ingebjørg Håvardsrud seterprisen for det imponerende arbeidet hun har gjort i mange år både på Håvardsrud Seterliv og i seternettverket Budeieveven. Prisen deles ut av Norsk seterkultur til en eller flere personer som har gjort en ekstraordinær innsats for seterdrifta i Norge.

På diplomet som ble delt ut står det følgende:

«Ingebjørg Håvardsrud driver Håvardsrud Seterliv på en offensiv, inspirerende og inkluderende måte. Ingebjørg har ledet, og er en av pionerene i seternettverket Budeieveven. Håvardsrud foredler melka på setra og tilbyr seterkafe, overnatting og seteropplevelser… Håvardsrud Seterliv deler seterkulturen til et stort publikum på en pedagogisk og inkluderende måte».

Hvert eneste år er det mange unge budeier som får prøve seg på varierte oppgaver på setra. Her får de lære og prøve seg på alt fra stell av dyr, vasking av hytter, vertskap i kafeen, koking av rømmegrøt og pizzabaking.

Ekstra moro er det at det var hyttenaboer som nominerte Ingebjørg til den gjeve prisen. «Dette er en fantastisk seter, hvor vi som hyttenaboer får være med å hente kuer, lære oss å melke – smake på melka. Og alle dyrene som er på setra som vi får nærkontakt med. Seterkost på kafeen og vi kan kjøpe nykinna smør og deilig seterrømme. Fantastisk vertskap Ingebjørg Håvardsrud

Det er ingen tvil om at gjestene på Håvardsrud Seterliv setter stor pris på å ha setra i nabolaget. I fjor sommer fikk vi i SvingOm inn tre reisebrev fra strålende fornøyde hyttenaboer Sigurd, Eir og Håkon. De fortalte om spennende opplevelser med buferdsdag og ridetur på setra.

Velkommen til seters

Er du i området i påska? Da kan du ta turen innom Håvardsrud Seterliv langfredag og påskeaften 12-16. Budeiene står klare med bakst fra bakerovnen og påskeharen har meldt sin ankomst fredag kl. 13.

Setersesongen starter, tradisjon tro, med buferdsdag rundt St. Hans, og fortsetter utover sommeren med et yrende dyreliv, kinning av smør og seterrømme og mye god setermat og bakst i kafeen på setra. Har du ikke vært på Håvardsrud før? Da anbefaler vi på det sterkeste å legge inn en svingom til seters i sommer.

På setra er det et yrende dyreliv, med melkekyr, hester, geiter og kaniner, akkurat slik det skal være på en ekte seter. Ta en kikk inn gjennom vinduet til ysteriet, da kan du få et lite glimt av ystinga og kinninga som foregår på setra. På grunn av matsikkerhet er det ikke mulig å komme inn i ysteriet, men fortvil ikke, det er mulig å bli med budeia og lære å kinne smør på tradisjonelt vis, og i seterbutikken kan du kjøpe meg deg prim, rømme, ost og smør, det smaker litt bedre når du vet hvordan det hele blir til.

Når du har spist og drukket, kost med dyrene og lært litt mer om den fantastiske seterkulturen, da kan du ta en pust i bakken og nyte utsikten mot Gaustatoppen fra solhellinga på setra. Bedre blir det ikke.

Forrige
Forrige

Hurra for byggeskikkpris til Å Camp

Neste
Neste

Julegavetips fra SvingOm: Garn og oppskrift fra Grå Trøndersau - Norges fineste ullfibre.