Trugeimportør Hans-Ole Holmliens trugeturer i Flesberg og på Blefjell

Hansi er flesberging og importør av truger. Helt fra han var guttunge har han brukt naturen i Flesberg og på Blefjell året rundt til turer, jakt og fiske. Det var etter en jaktur på Blefjell for 30 år siden, han fikk ideen om å starte med trugeimport. Siden har han reist land og strand rundt som trugeentusiast. Nå jobber han sammen med lokale ildsjeler for å vise fram de flotte trugeturene som finnes hjembygda.

Truger gjør vinteropplevelser tilgjengelig for alle, uavhengig av fysisk form og alder
— Hans-Ole "Hansi" Homelien

Hansi, eller Hans-Ole Homelien som han egentlig heter, vokste opp i Flesberg i Numedal. Lidenskapen for truger fikk han etter en fuglejakt sammen med broren på fjellski i dyp nysnø på begynnelsen av 90-tallet. Rett etter den strevsomme jaktturen dro Hansi på en sportsmesse i Tyskland, og gikk tilfeldigvis forbi flere utstillere som solgte truger. Med jaktturen friskt i minne, slo det han at truger må være perfekt på jakt. «Da slipper jeg å håndtere dyp snø på lange fjellski og balansere børse og staver» forteller Hansi. Han dro hjem til Flesberg med 14 par truger fra syv ulike produsenter, for å teste ut trugene på jakt i dypsnøen på Blefjell.

Trugejakten ble en suksess, og både Hansi og broren var skjønt enige om at trugene fra en av produsentene skilte seg klart ut. Dermed startet arbeidet med å få på plass en avtale om å importere truger til Norge. Avtalen gikk i orden, og nå har Hansi drevet med import og salg av truger i snart 30 år.

Truge-Hansi

«Enkelt sagt er det to typer truger, tohjulstrekk og firhjulstrekk.» forteller Hansi. «Tohjulstrekk spinner fortere. Firhjulstrekk er bedre i bratt og skrått terreng. Da er du bedre skodd». Trugene kommer i mange lengder også, lange truger er best i løs snø der du trenger mye oppdrift, kortere truger fungerer godt i snø med mer hold. Det er lettere å gå med korte truger, særlig for den som ikke er så langbeint.

En veldig fin ting med truger er at det passer for de aller fleste, uavhengig av fysisk form og alder. Det er ikke nødvendig med noen forkunnskap eller erfaring. Det er bare å gå i vei. Det åpner opp for vinteropplevelser i naturen for alle, også de som ikke er så glade i å gå på ski eller som ikke har fått det inn med morsmelken.

Hansis anbefalte trugeturer i Flesberg og på Blefjell

Kløvnatten rundt på Søre Blefjell

Kløvnatten rundt går fra Blefjell Lodge. Det er en kort og enkel trugetur med nydelig utsikt i alle himmelretninger, mot Store Ble, Norefjell, Gaustatoppen og Knuten.

Foto: Ane Toeneiet

Om Kløvnatten rundt på truger:

Enkel

+/- 55 høydemeter

P

1,6 km (1 time)

Blefjell Lodge

Dåset skogssti i Flesberg

Dåset skogssti starter på det vakre bygdetunet i Flesberg - Dåsettunet. Turen går i vakkert skogsterreng og med flott utsikt over Numedal.

Foto: Trude Saatvedt Lien

Om Dåset skogssti på truger:

Enkel

+/- 78 høydemeter

P

1,5 km (1 time)

Dåsettunet

Jørnsplassen rundt i Lampeland

Turen fra Lampeland sentrum til husmannsplassen Jørnsplassen, er en flott tur i vakkert og kupert skogsterreng. Jørnsplassen tilhører Lampeland Hotell og ligger idyllisk på en åpen plass i skogen. Her er det lov å ta en rast på trappa og nyte livet.

Om Jørnsplassen rundt på truger:

Middels krevende

+/- 98 høydemeter

P

4,9 km (2-3 timer)

Lampeland Hotell

Bjønnåsrundene i Lampeland

Bjønnåsen er et populært turområde i Lampeland. Her kan du velge mellom tre ulike runder, en kort, middels og lang tur. På turen passerer du flere husmannsplasser, vakker skog og vidstrakte vann på vei til jakttårnet som er rutens høyeste punkt.

Om Bjønnåsen rundt på truger (lang runde):

Krevende

+/- 371 høydemeter

P

10 km (3 timer)

Lampeland Hotell

Vinteropplevelser i Lampeland og på Blefjell

 

Ta med barna på trugetur

Gjør som Hansi - del dine favoritter #svingom