Det blir god mat av frisk luft, frodig landskap og mye kjærlighet

 

Lokale spesialiteter i SvingOm

 
 
MOI_5943.jpg

Rakørret, lam og lama

Her har det vært raket ørret siden middelalderen. Hardangervidda opplevelser fisker ørret på tradisjonelt vis med garn inne på vidda, og produserer mange tonn med rakfisk fra vill fjellørret hvert år. Jula blir ikke helt den samme uten rakfisk, det er lurt å være tidlig ute om du vil sikre deg den eksklusive rakørreten hos Uvdalsbua. Der finner du oster, spekemat, kling, fjellørret, lam og lama både rene råvarer og pølser, kjøttkaker og burgere.

Kirkebygda fenalår med brisk.jpg

Spekemat

Det er umulig å ikke legge merke til alle de staselige stabburene langs veiene i SvingOm. På stabbursloften hengre det fremdeles spekeskinke, fenalår og spekepølse og godgjør seg på mange gårder. Dette er en viktig del av vår matkultur. Du får kjøpt spekemat hos Uvdalsbua eller stikk innom Søstrene Storaas for en smak på deres egenproduserte spekeskinke.

Stordalen brunost S.jpg

Verdens beste brunost

Stordalen Gardsbruk lager de verdens beste heilfeite geitost etter gammel tinntradisjon. Godt utmarksbeite og grovfor gir god geitemelk, sammen med hardt arbeid og sterke tradisjoner holdt det til 2. plass i VM i 2019. At en norsk brunost markerte seg helt i verdenstoppen, det var en sensasjon. Spør etter osten hos Coop Extra Veggli, Uvdalsbua, Gavlen fjellhandel i Tessungdalen.

Kaffe og kake på Håvardsrud.jpg

Hjemmelagd

Det smaker bedre med hjemmelagd. Det er noe ekstra å starte dagen med hjemmelagde rundstykker på Solheimstulen Turisthytte, fersk, hjemmelagd syltetøy på Lampeland Hotell og en Flesbergsnurr til kaffen, grønnsaker og urter fra egen kjøkkenhage hos Søstrene Storaas eller kjøttkaker fra bestemors gamle oppskrift på Veggli Vertshus. Alle blir garantert mette av rømmegrøten på Håvardsrud seterliv.

MOI_1347.JPG

Setermat

Ta en kikk inn vinduet til ysteriet på Håvardsrud seterliv, da kan du få med deg litt av ystinga og kinninga som foregår på setra. Inn i ysteriet kommer du dessverre ikke, på grunn av matsikkerhet. I seterbutikken kan du kjøpe meg deg prim, rømme, ost og smør, det smaker litt bedre når du har sett hvordan det blir til. Hvis du vil kan du bli med budeia og lære å kinne smør på tradisjonelt vis.

Kling og flatbrød

Før i tiden spiste de flatbrød til alle måltid, og spekematen blir ikke helt den samme uten flatbrød i dag heller. Du får kjøpt flatbrød på Bergstaulen, Håvardsrud og hos Uvdalsbua, sammen med seterrømme og spekemat har du et festmåltid. Et godt måltid avsluttes gjerne med syltynn kling, gjerne fra Uvdalsleiven, med sukker og smør. Kling får du kjøpt hos Extra Veggli, Kiwi Rødberg og Uvdalsbua. Det er sommeridyll på fjellet.

Her får du kjøpt du lokalmat

 

Coop Extra Veggli

Extra ligger i Vegglisenteret og selger bla. Brunost fra Stordalen Gardsbruk, kling fra Sætre Farm og Uvdalsleiven. Åpent alle dager.

Kiwi Rødberg

Stor dagligvare i Rødberg sentrum med kling fra Uvdalsleiven Tradisjonsbakst og Sætre Farm. Åpent alle dager.

Uvdalsbua

Stort utvalg av egenprodusert spekemat og elgkarbonader. Lokalmat fra mange småprodusenter .

Gavlen Fjellhandel

En herlig gammeldags landhandel som har alt mellom himmel og jord. Selvbetjent butikk åpen fra 06 24.

Bergstaulen seter

Egenprodusert fra Stordalen Gardsbruk, hvit og brun geitost, skinn og mye mer.

Blefjell Lodge

Selvbetjent fjellbutikk. Åpent 8-23 hver dag.

Håvardsrud seterliv

Salt av ekte seterprodukter; rømme, smør og feit og god rømmegrøt.

Lokalmatprodusenter

 

Uvdalsleiven

Uvdalskling og flatbrød fra gårdsbakeriet Uvdalsleiven tradisjonsbakst.

Sætre farm

Lammekjøtt og egg. Hjemmebakt Nore kling .

Kirkebygda Produkter

Stor utvalg av spekemat, ost, ørret, sau, hjort, lama og rein.